3 października (sobota) o godz. 10:30 odbędzie się wykład, który wygłosi zaprzyjaźniony z a nami dr Zdzisław Wróblewski pt. „Tajemnice lektyn”, wykładowca Wydziału Biotechnologii  Uniwersytetu Wrocławskiego.

Lektyny to białka roślinne lub glikoproteiny, które wiążą cukry i biorą udział w wielu interakcjach zachodzących między komórkami. Owoce, warzywa, produkty zbożowe i orzechy są niezbędnymi składnikami prawidłowej diety, ale nie wszyscy wiemy, że zawarte w nich lektyny mogą nam szkodzić. Dlatego dobrze jest wiedzieć, jak przygotowywać potrawy, żeby lektyny nie były szkodliwe. Warto też poznać inne ich właściwości, gdyż lektyny mają swoje tajemnice…
Jadwiga Leszczyńska-Kazuro

Dostęp do wykładu na platformie MS Teams w linku poniżej. Zapraszamy!
https://liblink.pl/yXgewUShiG